23 noiembrie 2007

Perle bacalaureat

Alte perle de la bacalaureat, care ne fac sa zambim; nu stiu cu exactitate daca sunt chiar reale, idee aeste ca ne amuza si ne fac sa ne simtim bine.

Datorită faptului ca Lapusneanu chinuia pe boieri taindu-le nasul, urechile, mainile, el le-a devenit antipatic acestora.

Ora exacta a plecarii trenurilor e de obicei mai devreme sau mai tarziu, cum e norocul.

Orheianu nu sta drept pe cal, de parca avea un bat infipt undeva.

Cand eroul muri impuscat de nemti pe camp, simti miros de marar si de patrunjel.

Personajele principale din povestirea O ora din august sunt: ofiterul Rosu si avioanele nemtesti.

Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia. In "Scrisoarea a treia" se desfasoara batalia de la Rovinari.

Poezia "Sburatorul" de Ion Has Radulescu este un omagiu adus aviatorilor romani.

Scoala Ardeleana nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare.

Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiti ca pasarile, animalele si pestii care zburda prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cintau suflind din frunza si lasindu-i pe boieri cu buza umflata.

Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decit in scris. Dupa caderea Imperiului roman, o parte din latina clasica defuncta a devenit bulgara. Limba romana are la baza latina bulgara, amestecata cu elemente de daca si o groaza de cuvinte slabe. In secolul al XV-lea, limba vorbita de popor era considerata vulgara si n-o vorbea nimeni.

Spre deosebire de tragedie, intr-o comedie deznodamantul se termina de obicei vesel.

Niciun comentariu: